CIASTO CZEKOLADOWE BEZ MĄKI CZEKOLADY I CUKRU

Jak przeczytacie ten tytuł to pewnie złapiecie się za głowę i krzykniecie: to niemożliwe!. Tak, jak i ja zrobiłam. A jednak. Życie potrafi zaskoczyć. A współczesna kuchnia ograniczająca spożycie kalorii, ale nie magię smaku, to już na pewno.

W dniu, w którym po raz pierwszy zjadłam ciasto czekoladowe bez mąki czekolady i cukru byłam już po cieście i po dwóch spacerach, żeby to ciasto z organizmu trochę zredukować. No cóż, była sobota, spotkanie towarzyskie, kawa, herbata…., ciasto, albo raczej dużo ciast.

Siedzenie, gadanie i dostarczanie nadprogramowych kalorii, cukru w nadmiarze i energii, którą sama rozmowa nie jest w stanie spalić.

No i telefon od koleżanki: Czy przyjdziecie do mnie na ciasto?

A my już ciastem przejedzeni.

Ale daliśmy się skusić ponownie. Bo to było zaproszenie na ciasto czekoladowe bez mąki czekolady i cukru.

Powiedzmy, że nie zabrzmiało apetycznie, ale za to nas zaciekawiło. I teraz jestem sobie wdzięczna, była to zdrowa ciekawość była.

A teraz nie będę was już dłużej trzymać w niepewności, jak to z tym ciastem jest naprawdę. Bo naprawdę jest po prostu pyszne!

Ale wiem, że was, tak i mnie podczas konsumpcji ciasta, zainteresowało jedno: jak to jest zrobione? No i z czego oczywiście!

To co trzeba mieć żeby zrobić to ciasto? Ano, dwie puszki czerwonej fasoli!

Mhm….

Ale to prawda, bo to jest ciasto czekoladowe na bazie fasoli.

Do tego, banan, dwa jajka, łyżka oleju kokosowego, 1,5 łyżki kakao. To baza. Dodać trzeba też łyżeczkę proszku do pieczenia, dosłodzić można np. ksylitolem lub miodem albo co szczególnie polecam – dodać trochę bakalii: rodzynki, pokrojonego drobno daktyla, do tego trochę pokruszonych orzechów ulubionych).

Teraz wszystkie produkty do blendera i miksujemy solidnie ok. 7 minut.

Potem na blaszkę i pieczemy. Temperatura 180°C. Czas ok. 45-50 minut.

A potem można się już cieszyć smakiem nie martwiąc zanadto kaloriami.

 

Zbliża się kolejny długi weekend. Odłóżcie na chwilę obwiązki, pisanie prac i zrelaksujcie się przy pieczeniu tego ciasta. To też będzie dobra nauka, pożyteczna dla zdrowia i wartościowa dla waszych kubków smakowych.