PRZEPIS NA NOWOROCZNĄ KACZKĘ

Dziś mam dla Was prezent. Czemu? Chyba przede wszystkim dlatego, ze czas POświąteczny do tego nastraja. I warto zrobić dobry uczynek. Dlatego dziś wiedza specjalna. Może nawet trochę tajemna. Przynajmniej dla niektórych. A tak na poważnie to kulinarna. Bo przed nami czas, kiedy pisanie prac w waszym wykonaniu raczej będzie miało przerwę.

I dziś będzie słów o kaczce…….Tak, bo mięso kacze, mimo, że dosyć tłuste od czasu do czas zjeść warto. Spora ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnych dla zdrowia, witaminy z grupy B, witamina A, fosfor, potas, żelazo i magnez przekonują tym bardziej do skosztowania tego smakowitego mięsa. Dlatego dziś specjalnie dla was mamy przepis na:

 

ŚWIĄTECZNĄ KACZKĘ Z GLAZUROWANYMI ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ

 

 

PIERSI KACZKI

umyte, oczyszczone 2 piersi kaczki,

świeżo mielony pieprz

szczypta pieprzu kajeńskiego

30 g gorzkiej czekolady, startej na tarce

SAŁATKA

1/4 dużego selera korzeniowego, pokrojonego w cienkie paseczki, zamoczonego w wodzie z odrobiną cytryny

1 twarde jabłko, umyte, obrane, bez gniazda nasiennego, pokrojone w cienkie paski,

ogórek obrany, pokrojony w paski

2 łyżeczki sosu sojowego

2 łyżeczki miodu

1/2 pęczka świeżej kolendry, umytej, posiekanej

sok z 1/2 limonki, sparzonej, wyszorowanej

oliwa z oliwek

GLAZUROWANE ŚLIWKI

1 łyżka miodu

szczypta pieprzu kajeńskiego

200 g świeżych, dojrzałych śliwek, przekrojonych na pół

starta skórka z 1 limonki, sparzonej, wyszorowanej

2-3 łyżki octu winnego

sok z 1/2 limonki, sparzonej

1 łyżka zmrożonego masła

sól

Przygotowanie potrawy

PIERSI KACZKI

Oczyszcamy piersi kaczki. Skórę nacinamy w kratkę. Na zimnej patelni bez dodatku tłuszczu układamy piersi od strony skóry, smażymy. Doprawiamy szczyptą pieprzu i odrobiną pieprzu kajeńskiego. Smażymy ok. 7-8 minut, aż się zarumienią, obracamy i smażymy z drugiej strony. Piersi przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg), pieczemy ok. 4-5 minut. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na ok. 10 minut i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 2 minuty.

SAŁATKA

Warzywa i jabłko (pokrojone) wkładamy do miski. Doprawiamy sosem sojowym, miodem, sokiem z limonki, dodajemy kolendrę. Mieszamy delikatnie. Dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek, znów mieszamy.

GLAZUROWANE ŚLIWKI

Na patelnię, na której smażyliśmy piersi kaczki, dodajemy 1 łyżkę miodu i szczyptę pieprzu kajeńskiego.

Miód karmelizujemy.

Wrzucamy przekrojone na pół śliwki. Smażymy mieszając. Dodajemy startą skórkę z limonki i ocet winny. Jak odparuje sos, dodajemy sok z 1/2 limonki i 1 łyżkę masła. Mieszamy. Doprawiamy solą do smaku.

Na talerz wykładamy sałatkę i kilka glazurowanych śliwek. Śliwki polewamy sosem, który pozostał na patelni. Pierś kaczki kroimy w grubsze plastry, które układamy na sałatce. Plastry kaczki polewamy sosem z karmelizowanych śliwek. Posypujemy gorzką czekoladą (startą).

 

Wg  https://kuchnialidla.pl/product/piers-kaczki-z-glazurowanymi-sliwkami-i-czekolada

 

Kaczka według przepisu Karola Okrasy, który tu cytujemy to ciekawy pomysł na urozmaicenie tradycyjnej świątecznej kuchni. Warto sprawdzić.

Smacznego!